Jesień to okres, w którym częściej i chętniej sięgamy po sycące, rozgrzewające dania. Szukasz inspiracji na obiad jednogarnkowy? Wypróbuj przepis na jesienne kaszotto w 3 odsłonach!
Kasze powinny znaleźć się w jadłospisie każdego, kto chce za pomocą jedzenia wzmocnić organizm, usprawniając jego działanie. Warto wybierać różne rodzaje kasz – to nie tylko pozwoli urozmaicić jadłospis, ale i dostarczyć porcję zróżnicowanych wartości odżywczych, jak chociażby błonnik regulujący pracę układu pokarmowego, antyoksydanty, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, żelazo, witaminy z grupy B, czy kwas foliowy. Sprawdź, jak przygotować pożywne jesienne kaszotto o działaniu rozgrzewającym.
Jesienne kaszotto – 3 najlepsze przepisy
Kaszotto z dynią
Składniki:
- kasza owsiana – 200 g
- średniej wielkości dynia – ½
- cebula – 1 sztuka
- ser feta – 1 opakowanie
- rukola – 1 garść
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kurkuma, słodka i ostra papryka, cynamon
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię oprószoną solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i przyprawy. Gotowe danie podajemy z pokruszonym serem feta i rukolą.
Kaszotto z grzybami leśnymi i szpinakiem
Składniki:
- kasza gryczana – ½ szklanki
- grzyby leśne (mogą być suszone) – 20 g
- marchewka – 1 sztuka
- korzeń pietruszki – 1 sztuka
- seler korzeniowy – mały kawałek
- cebula – 2 sztuki
- świeży szpinak – 1 garść
- parmezan – 1 łyżka
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek
Przygotowanie:
Jeśli używamy suszonych grzybów, moczymy je w wodzie przez minimum 30 minut, następnie w tej samej wodzie gotujemy ok. 10 minut. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby odsączamy z wody i kroimy w paski. Cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju, następnie przekładamy do innego naczynia. Na pozostałym oleju prażymy wypłukaną wcześniej kaszę przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy kaszę wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Jeśli kasza nie będzie gotowa, a płyn odparuje wcześniej, warto dodać odrobinę przegotowanej wody. Do gotowej kaszy dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i starty parmezan oraz przyprawy.
Jesienne kaszotto z papryką
Składniki:
- kasza jęczmienna pęczak – 200 g
- marchewka – 2 sztuki
- papryka czerwona – 1 sztuka
- pieczarki – 250 g
- cebula – 1 sztuka
- pomidory – 1 puszka
- bulion – ½ l
- natka pietruszki – 1 pęczek
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, ulubione zioła
- opcjonalnie: kurczak lub kiełbasa, np. chorizo
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki smażymy na odrobinie oleju lub oliwy. Opcjonalnie dodajemy kurczaka lub ostrą kiełbasę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę i marchewkę pokrojone w drobną kostkę. Całość doprawiamy do smaku, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Potrawę gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aby warzywa zmiękły. Całość łączymy z ugotowaną wcześniej kaszą. Gotowe danie podajemy z natką pietruszki.
Kaszotto to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Dzięki temu, że kasze wykazują działanie rozgrzewające, tego typu danie wzmocni organizm w jesienne dni, dodając energii i zapewniając uczucie sytości na długo.