3 proste przepisy na jesienne kaszotto

Jesień to okres, w którym częściej i chętniej sięgamy po sycące, rozgrzewające dania. Szukasz inspiracji na obiad jednogarnkowy? Wypróbuj przepis na jesienne kaszotto w 3 odsłonach!

Kasze powinny znaleźć się w jadłospisie każdego, kto chce za pomocą jedzenia wzmocnić organizm, usprawniając jego działanie. Warto wybierać różne rodzaje kasz – to nie tylko pozwoli urozmaicić jadłospis, ale i dostarczyć porcję zróżnicowanych wartości odżywczych, jak chociażby błonnik regulujący pracę układu pokarmowego, antyoksydanty, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, żelazo, witaminy z grupy B, czy kwas foliowy. Sprawdź, jak przygotować pożywne jesienne kaszotto o działaniu rozgrzewającym.

Jesienne kaszotto – 3 najlepsze przepisy 

Kaszotto z dynią

Składniki:

  • kasza owsiana – 200 g
  • średniej wielkości dynia – ½
  • cebula – 1 sztuka
  • ser feta – 1 opakowanie
  • rukola – 1 garść
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, kurkuma, słodka i ostra papryka, cynamon

Przygotowanie: 

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię oprószoną solą. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i przyprawy. Gotowe danie podajemy z pokruszonym serem feta i rukolą.

Kaszotto z grzybami leśnymi i szpinakiem

Składniki:

  • kasza gryczana – ½ szklanki
  • grzyby leśne (mogą być suszone) – 20 g
  • marchewka – 1 sztuka
  • korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • seler korzeniowy – mały kawałek
  • cebula – 2 sztuki
  • świeży szpinak – 1 garść
  • parmezan – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek

Przygotowanie:

Jeśli używamy suszonych grzybów, moczymy je w wodzie przez minimum 30 minut, następnie w tej samej wodzie gotujemy ok. 10 minut. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby odsączamy z wody i kroimy w paski. Cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju, następnie przekładamy do innego naczynia. Na pozostałym oleju prażymy wypłukaną wcześniej kaszę przez ok. 5 minut. Po tym czasie zalewamy kaszę wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Jeśli kasza nie będzie gotowa, a płyn odparuje wcześniej, warto dodać odrobinę przegotowanej wody. Do gotowej kaszy dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i starty parmezan oraz przyprawy.

 Jesienne kaszotto z papryką

Składniki:

  • kasza jęczmienna pęczak – 200 g
  • marchewka – 2 sztuki
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • pieczarki – 250 g
  • cebula – 1 sztuka
  • pomidory – 1 puszka
  • bulion – ½ l
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, ulubione zioła
  • opcjonalnie: kurczak lub kiełbasa, np. chorizo

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki smażymy na odrobinie oleju lub oliwy. Opcjonalnie dodajemy kurczaka lub ostrą kiełbasę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę i marchewkę pokrojone w drobną kostkę. Całość doprawiamy do smaku, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 5 minut, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Potrawę gotujemy jeszcze ok. 15 minut, aby warzywa zmiękły. Całość łączymy z ugotowaną wcześniej kaszą. Gotowe danie podajemy z natką pietruszki.

Kaszotto to prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Dzięki temu, że kasze wykazują działanie rozgrzewające, tego typu danie wzmocni organizm w jesienne dni, dodając energii i zapewniając uczucie sytości na długo.

Poprzedni artykułJak gotować w garnkach żeliwnych?
Następny artykułNa czym polega bioprotekcja mleka?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj