Czym cechuje się dobra włoska pasta?

Nie ma na świecie bardziej lubującego się w makaronie państwa niż Włochy. Ponad 70 odmian, różne kształty, a to wszystko podane z aromatycznymi, gęstymi sosami. Najbardziej znanym w Polsce rodzajem makaronu, który najczęściej łączy się z sosem pomidorowym, jest spaghetti. Jednak na tym rodzaju makaronu lista się nie kończy. Sprawdź, jakie dostępne są pozostałe. I co cechuje dobrą włoską pastę?

Znane rodzaje włoskiego makaronu

Do najbardziej znanych makaronów włoskich można zaliczyć:

  • tagliatelle – czyli tzw. makaron wstążki. Długi i płaski. Po rozwałkowaniu ciasta płat przepuszcza się przez specjalną maszynkę do makaronu, ewentualnie wycina się kształt nożem. Tagliatelle idealnie komponuje się z mięsnymi, serowymi i śmietanowymi sosami,
  • fettucine – podobne kształtem do tagliatelle, ale węższe. Bardzo popularny w restauracjach, gdzie wytwarza się go ręcznie. Jest gruby i sprężysty – produkuje się go z pszenicy durum. Najczęściej podaje się go z lekkimi lub średnimi sosami. Pasują do niego pomidory i śmietana,
  • penne – to grube rurki ścinane po skosie. Jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronów w Polsce. Nadaje się do różnych potraw, szczególnie tych, które potrzebują dużo sosu. Świetnie nadaje się do zapiekanek, sałatek czy gulaszu,
  • fusilli – makaron w kształcie świderków. Również bardzo popularny w Polsce. Najczęściej wytwarza się go z pszenicy durum. Pasuje zarówno do lekkich, jak i ciężkich sosów. Używany w zupach, daniach głównych i sałatkach,
  • farfalle (kokardki) – kształtem przypomina skrzydła motyla. To jeden z najstarszych włoskich makaronów. Pasuje do dań mięsnych i warzywnych. Lubi sosy śmietanowe oraz pomidorowe,
  • ravioli – to makaron z nadzieniem. Kształtem przypomina małe poduszki. Tradycyjnie to danie wegetariańskie, współcześnie nadziewa się go jednak również mięsem czy owocami morza.

Dobra włoska pasta, czyli jaka?

Włosi uważają, że każda pasta wymaga odpowiednich dodatków i nie należy łączyć ich przypadkowo, bo może to doprowadzić do towarzyskiej kompromitacji. Makaron to poważny temat dla tamtejszych mieszkańców. Każda gospodyni we Włoszech posiada swój własny przepis na konkretny makaron – tłumaczy przedstawiciel pizzerii Bazylia w Płocku. Do każdego rodzaju włoskiej pasty dopasowuje się zupełnie inny sos. Długie, cienkie makarony podaje się z sosami rzadkimi, wręcz wodnistymi, natomiast płaskie ze śmietanowymi. Grube makarony układa się na talerzu w taki sposób, że pośrodku zostaje dziura. To do niej wlewa się gęste, mięsne sosy, które najlepiej pasują do penne czy fussili.

We Włoszech przepłukiwanie gotowego makaronu jest niemal zbrodnią, bo wypłukuje się w ten sposób skrobię, która pomaga w oblepianiu pasty przez sos. Poza tym makaron trzeba gotować w dużej ilości wody – najlepsze proporcje to 1 litr płynu na 100 g suchego produktu. Włosi zawsze gotują go w wersji al dente. Powinien być sprężysty i trochę twardy, nigdy rozgotowany. Sosy powinny być wykonywane zawsze ze świeżych składników. Niektóre z nich wymagają również pieczołowitego przygotowania – np. sos bolognese gotuje się aż 3 godziny.

W Polsce wszyscy kochają makarony, choć na pewno nie przywiązuje się tu takiej wagi do tego, jaki sos czy dodatki będą do niego pasowały. To dlatego warto wybrać się choć raz w życiu do włoskiej restauracji przygotowującej oryginalną pastę.

Czym cechuje się dobra włoska pasta?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here