Pizzę znamy wszyscy. Pochodzi z Włoch, ale jej popularność na całym świecie sprawiła że ma coraz więcej odmian i rodzajów. Drożdżowy placek z rożnymi dodatkami robi karierę na wszystkich kontynentach. Kupujemy pizze w sklepie, zamawiamy do domu, chodzimy na nią do restauracji. Co jednak gdybyśmy chcieli zrobić ją sami? Wymaga to trochę pracy i cierpliwości, ale satysfakcja ze spożycia własnoręcznie wykonanej pizzy jest bezcenna.
Co jest potrzebna do zrobienia ciasta do pizzy?
Składników nie jest dużo i są ogólnie dostępne;
– 25 g świeżych drożdży (lub 7 g w proszku)
– 250 g mąki pszennej
– 150 ml ciepłej wody
– 1/2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
Przygotowanie ciasta na pizzę?
- Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek mąki oraz cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Jeśli zaczyn nie potroi swojej objętości znaczy że jest nieprzydatny i należy czynność powtórzyć.
- Mąkę wsypać do miski wraz solą i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wlać zaczyn. Połączyć dokładnie składniki mieszając drewnianą łyżką w między czasie dodając oliwę.
- Gdy składniki się połączą ciasto wyłożyć na stolnicę. Całość wyrabiać około 15 minut lub do chwili gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Wyrobione ciasto włożyć do naczynia o wiele większego niż kula ciasta, gdyż zwiększy ono swa objętość. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, powyrabiać jeszcze kilka minut i zostawić przykryte ściereczką jeszcze na 7-10 minut.
- Blachę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia i położywszy na niej ciasto sukcesywnie rozprowadzać palcami po powierzchni blachy. Ciasta nie wałkujemy, gdyż narusza to jego strukturę. Lepiej rozciągać je palcami. Dobrze jest czynność tę przerywać co jakiś czas na chwilę by pozwolić ciastu się cofnąć. Będzie wtedy lepiej rozprowadzone.
- Wyłożyć cienka warstwę sosu pomidorowego, posypać startym serem i pookładać swoje ulubione składniki.
- Odczekać 15-20 minut aż ciasto podrośnie i włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza. Piec około 10 minut.
Plusem samodzielnego wykonania pizzy jest też to że jeśli robimy ją dla większej liczby osób, każdy może na swój kawałek położyć indywidualnie dobrane składniki i taka multi pizza będzie cieszyć wszystkich konsumujących.
ciasto na pizze przepis n a ciasto do pizzy przepis na ciasto do pizzy ciasto na pizze przepis ciasto do pizzy ciasto na pizze bez drożdży pizza ciasto pizza przepis na ciasto przepis na ciasto na pizze ciasto na pizzę cienkie ciasto na pizze jak zrobić ciasto na pizze pizza ciasto przepis pizza na cienkim cieście ciasto na pizze cienkie ciasto do pizzy przepis ciasto pizza przepis na pizze ciasto pizza na grubym cieście ciasto na pizze jak z pizzerii szybkie ciasto na pizze najlepsze ciasto na pizze ciasto na pizze włoską dobre ciasto na pizze przepis na cienkie ciasto do pizzy ciasto drożdżowe na pizze pizza przepis ciasto pizza na cieście francuskim puszyste ciasto na pizze ciasto na pizze magdy gessler ciasto na pizze pizza hut ciasto do pizzy bez drożdży mega zajebiste ciasto na pizze jak zrobić ciasto do pizzy pizza z ciasta francuskiego
przepis na ciasto do pizzy bez drożdży pizzerinki z ciasta francuskiego przepis na ciasto pizza ciasto na pizze bez drozdzy jak zrobic ciasto na pizze przepis na ciasto do pizzy domowej ciasto na pizze gessler przepis ciasto na pizze proste ciasto na pizze grube ciasto na pizze przepis na pizze na cienkim cieście ciasto na pizzę przepis ciasto na pizza ciasto na pizze kwestia smaku pizza cienkie ciasto