Smak dzieciństwa: Biszkopt z owocami i galaretką

Na myśl o dzieciństwie przypominają Ci się pyszne wypieki, które w domu robiła mam lub babcia? Okazuje się, że możesz wrócić do tych smaków – to nic trudnego. Sprawdź, jak przygotować pyszny biszkopt czekoladowy z galaretką.

Wiele osób uważa, że upieczenie dobrego biszkoptu jest dużą sztuką. Czy faktycznie? Tak naprawdę wystarczy postępować zgodnie z kilkoma podstawowymi zasadami, dzięki którym takie wypieki zawsze będą udane i smakowite.

Jaki jest sekret na biszkopt czekoladowy?

Dobry biszkopt sam w sobie jest czymś, czym wprost zajadają się dzieci – szczególnie, jeżeli dołożysz do tego świeże owoce i zalejesz wszystko galaretką. Okazuje się jednak, że może on być jeszcze lepszy, jeżeli dodasz do niego czekoladę. Zastanawiasz się w czym tkwi sekret i co zrobić, aby Twój biszkopt czekoladowy był idealny? Podstawą jest wybór dobrej jakości składników, na których nie warto oszczędzać. Drugą ważną kwestią jest natomiast sprawdzony przepis i zachowanie proporcji. Jeżeli masz jedno i drugie, to wystarczy postępować krok po kroku zgodnie z instrukcją. Wówczas możesz liczyć na sukces.

Czekoladowy biszkopt z sezonowymi owocami to szybka i prosta propozycja, jeżeli w Twoim domu nagle zjawią się nieoczekiwani goście. Wystarczy wówczas:

  • zarobić szybko ciasto i wstawić go do piekarnika,
  • rozrobić galaretkę w ciepłej wodzie i odstawić ją do ostygnięcia,
  • przygotować owoce – krojąc je na połówki lub mniejsze kawałki.

Smak dzieciństwa w nowym wydaniu – brownie z owocami

Upodobania kulinarne bywają różne, dla niektórych więc sam biszkopt, nawet po dodaniu do niego czekolady może być nieco suchy. Jeżeli więc uwielbiasz lekko wilgotne ciasto – postaw na brownie. Możesz przygotować go, dodając swoje ulubione owoce do środka. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku maliny czy truskawki.

Dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne, także jeżeli chodzi o wypieki, dobrą propozycją może być połączenie brownie ze znanym z dzieciństwa biszkoptem z owocami i galaretką. Wystarczy, że podstawą takiego ciasta będzie właśnie wilgotne, mocno czekoladowe brownie, a cała reszta pozostanie, jak z przepisu sprzed lat.

Smak dzieciństwa: Biszkopt z owocami i galaretką
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here