Jak zrobić domowy lukier?

Domowe ciasta i pączki smakują całkiem inaczej niż niż te ze sklepu. Warto też iść o krok dalej i zamiast kolorowej polewy ze sklepu przygotować lukier. Nie będzie w nim konserwantów ani sztucznych dodatków.

Z czego zrobić domowy lukier?

Najprościej zrobić zwykły biały lukier. Świetnie wygląda na domowych pączkach. Składa się z dwóch składników. Cukru pudru oraz sok z cytryny. Jeżeli nie mamy w domu żadnych cytrusów wystarczy zwykła woda. Niektórzy cukiernicy używają piany z białek. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Dobór proporcji w białym lukrze

Na dwie łyżeczki cukru pudru powinniśmy dodać łyżkę soku z cytryny. Jednak najprostszym rozwiązaniem jest stopniowe dodawanie pudru do soku aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Ważne jest też ciągłe mieszanie masy. To zapobiegnie powstawaniu grudek. Dobrze przygotowany lukier powinien swobodnie spływać z łyżeczki.

Czy smak domowego lukru zawsze jest taki sam?

Wszystko zależy od tego jaki płyn wykorzystamy. Lukier zrobiony na pianie z białek dużo szybciej się ścina. Nie możemy podgrzać go ponownie, ponieważ zacznie się rozlewać. Dekoracja ciasta zmieni się wtedy w koszmar. Polewa lukrowa z dodatkiem soku z cytryny albo pomarańczy zachowa cytrusowe nuty. Może być dopełnieniem pączków z owocowym nadzieniem. W sklepach dostępne są aromaty rumowe, migdałowe, czy kokosowe. Dodanie kilku kropli do masy nada jej ciekawego posmaku. Nie pasują do ciast, które składają się z wielu różnorodnych warstw.

Barwniki spożywcze nie zmieniają smaku lukru tylko jego kolor. Trzeba jednak uważnie sprawdzać składy produktu. Wielu producentów dodaje do nich niepotrzebne substancje konserwujące.

Co zrobić gdy polewa cukrowa stężeje?

Wystarczy go wymieszać. Jeżeli to nie wystarczy warto dodać trochę płynu – wody, soku z cytryny albo piany z białek. Aby pozbyć się grudek można przelać go przez sitko. Jest to dość żmudne zajęcie ale pozwoli na uzyskanie jednolitej masy.

Nawet bez szczególnego talentu do pieczenia każdy poradzi sobie z przygotowaniem tej masy. Dlatego warto zrezygnować z gotowych polew cukrowych dostępnych w sklepach.

lukier jak zrobić lukier lukier plastyczny przepis na lukier lukier przepis przepis n a lukier lukier królewski lukier cytrynowy jak zrobic lukier lukier do pierniczków lukier jak zrobić lukier plastyczny przepis jak zrobić lukier plastyczny lukier z białek cukier lukier lukier do pierników jak sie robi lukier lukier na pierniki lukier do ciasta jak się robi lukier lukier do pączków migdały w lukrze przepis na lukier plastyczny lukier biały cukier lukier

lublin biały lukier jak zrobić lukier do ciasta lukier cytrynowy przepis przepis na lukier do pierniczków lukier królewski przepis grodzisk bez lukru lukier z cukru pudru lukier na pierniczki lukier na pierniczki świąteczne jak zrobić lukier z cukru pudru jak zrobić lukier do pierników kolorowy lukier lukier na ciasto domowy lukier lukier plastyczny sklep jak zrobić lukier cytrynowy macierzyństwo bez lukru przepis na lukier na ciasto lukier plastyczny gdzie kupić lukier z cukru lukier pomarańczowy lukier z białka lukier do makowca lukier do babeczek lukier plastyczny bez glukozy

Następny artykułRyba po grecku – przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj