Wszystko co musisz wiedzieć o ryżu i jego właściwościach

W dobie rosnącego zainteresowania zdrowym odżywaniem ryż coraz częściej zastępuje ziemniaki w polskiej kuchni. Stanowi bazę wielu potraw, zarówno na słono, wytrawnie, jak i na słono. Od zarania dziejów doceniano jego dobroczynne właściwości na ludzki organizm. Sam ryż znalazł swoje zastosowanie w diecie lekkostrawnej, kuchni dalekiego wschodu, a także szeroko pojętej kuchni europejskiej.

Co wato wiedzieć o ryżu i jego właściwościach? O tym – poniższy wpis.

Korzystne właściwości ryżu

  • Źródło węglowodanów, niepełnowartościowego białka, tłuszczów wielonienasyconych oraz błonnika;
  • Obfitość w magnez, cynk, żelazo, fosfor, mangan, miedź, ta każe selen;
  • Obecność drogocennych witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, oraz kwasu foliowego);
  • To zdecydowanie najlepiej i najłatwiej przyswajalne zboże przez nasz organizm, dlatego właśnie stanowi podstawę diety lekkostrawnej;
  • Dobrze działa na układ trawienny, przez wzgląd na właściwości przeciwbiegunkowe;
  • Reguluje poziom cukru we krwi;
  • Obniża poziom cholesterolu i bardzo dobrze wpływa na pracę naszego serca;
  • Jest szczególnie zalecany sportowcom, ponieważ jest bardzo bogaty w węglowodany;
  • Cechuje się powolnym procesem trawienia, dlatego polecany jest osobom zmagającym się z nadwagą.

Jakie występują kolory ryżu?

Ryż biały jest zdecydowanie najpopularniejszą odmianą ryżu. W trakcie procesu tzw. polerowania jest pozbawiany łupiny, otrębów i zarodka. Biały ryż jest uboższy w składniki odżywcze, ale jednocześnie cechuje się dłuższym okresem przydatności, delikatniejszym smakiem, niższą ceną oraz krótkim czasem gotowania (10-15 min). W szczelnym opakowaniu bez dostępu powietrza, ryż biały można przechowywać nawet do 8-10 lat.

Ryż brązowy (naturalny) to odmiana najbogatsza w składniki odżywcze. Mimo pozbawienia łuski, pokrywa go warstwa otrębów, które są najbardziej wartościową częścią każdego zboża. Ryż brązowy zawiera witaminy z grupy B, E, tiaminę, niacynę, ryboflawinę, foliany, a także składniki mineralne (magnez, błonnik, białko, żelazo, potas, sód, fosfor). Warto wspomnieć, że brązowy ryż ma niski indeks glikemiczny. Z tego powodu zalecany jest diabetykom. Ryż brązowy wymaga dłuższego czasu gotowania i ma krótszy termin przydatności ze względu na większą zawartość tłuszczów. Niemniej jednak jego popularność wciąż rośnie i każdy, kto ceni sobie świadome odżywanie, wdraża go do swojej diety.

Ryż czerwony to ryż niełuskany. Podobnie jak ryż brązowy, wyróżnia się czerwoną barwą łupiny, ale odznacza się lekko orzechowym smakiem. Ryż czerwony posiada bardzo drogocenne właściwości, które wykazują działanie antynowotworowe, ponadto jest lekkostrawny i ma niski indeks glikemiczny. Dobroczynnie wpływa na pracę serca i układu nerwowego, jest również wskazany dla alergików. Jeżeli chodzi o ryż czerwony, cena jest niezwykle przystępna, ale nieco wyższa niż w przypadku ryżu biały.

Z kolei ryż czarny ma również orzechowy smak, jednak dużo łagodniejszy. W dawnych czasach był uchodził za zakazany, ponieważ początkowo w Chinach przeznaczony był wyłącznie dla cesarza. Ryż czarny posiada wysoką wartość odżywczą oraz dużo żelaza, oraz również zawiera spore ilości błonnika. Obfituje w przeciwutleniacze w postaci witaminy E, jest bogaty w żelazo, wapń, cynk i magnez. Spożywanie czarnego ryżu hamuje rozwój nowotworów, opóźnia procesy starzenia, a także działa przeciwzapalnie i łagodzi objawy cukrzycy.

Ostatni, ryż żółty (przez Japończyków nazywany Mochi) jest dość kleisty i słodki. Odmiana ta jest używana jako składnik wielu japońskich potraw, a także do produkcji napojów wyskokowych. W Polsce można go kupić wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością.

Jakie mamy gatunki ryżu?

  • Parboiled, czyli ryż paraboliczny, to rodzaj długoziarnistego ryżu białego. To nie do końca gatunek, a jedynie informacja, że ryż został poddany krótkotrwałemu działaniu pary wodnej. Dzięki temu zachowuje swoje właściwości odżywcze. Dzięki temu także bardzo szybko się gotuje i nigdy się nie klei. Świetnie nadaje się do sałatek, ma charakterystyczny słonawy posmak.
  • Jaśminowy swoją nawę zawdzięcza niezwykle białej barwie, kwiatowemu zapachowi i słodkiemu posmakowi. Jest długoziarnisty, nie klei się w trakcie gotowania. To idealny ryż do deserów, jako dodatek do ryb, mięs czy sałatek.
  • Basmati jest długoziarnistym ryżem pochodzący z terenów u podnóży Himalajów. Po ugotowaniu ryżu basmati jego ziarna stają się sypkie i sprawiają wrażenie niezwykle puszystych. Na talerzu prezentuje się estetycznie dzięki swojemu śnieżnobiałemu kolorowi. To idealny dodatek do ryb, owoców morza i drobiu.
  • Ryż kleisty to typowy ryż japoński, który tak naprawdę ma wiele odmian. Łączy je jednak kilka cech – są krótkoziarniste, dlatego po ugotowaniu sklejają się. Wszystkie mają słodkawy posmak. Ryż japoński najczęściej dodaje się do słodkich potraw: puddingów, deserów ryżowych czy ciast, ale jest przede wszystkim podstawowym składnikiem sushi. Popularne przykłady ryżu kleistego to np. shinzu, shinode.
  • Ryż dziki to inaczej owies wodny, niezwykle bogaty w składniki mineralne i witaminy. Pod tym względem jest znacznie cenniejszy od ryżu brązowego. Odznacza się orzechowym aromatem i zbożowym smakiem. Ma długie, ciemne ziarna, które idealnie sprawdzają się w sałatkach i daniach egzotycznych. Doskonale smakuje jako dodatek do dań z mięsa i ryb, można go łączyć z owocami morza i dzikim ptactwem.

źródło zdjęcia: freepik.pl

Poprzedni artykułPrzedświąteczne zmagania w kuchni
Następny artykułParzenie herbaty to sztuka – sprawdź, jak parzyć herbatę konopną!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj