Przepis na gofry

Gofry są jedną z najsmaczniejszych i najłatwiejszych przekąsek do zrobienia we własnym domu. Można je przygotować zarówno na słono, na ostro, jak i oczywiście słodko. Przepis jest wyjątkowo prosty i nie wymaga wielu wyszukanych składników. Najważniejsza jest jednak gofrownica, która nadaje kształt. Najlepiej smakują oczywiście takie, które są jeszcze ciepłe i chrupiące. Do gofrów można przygotować dowolne dodatki. Zarówno lody, sezonowe owoce, orzechy, domową bitą śmietanę, ulubiony dżem czy polewę czekoladową. Gofry można też jeść na słono. Czy to dodając warzywa, szynki i ser do ciasta lub przyrządzaniu ich jak kanapki tuż po upieczeniu. Możliwości jest wiele. A sposób podania to tak naprawdę osobiste preferencje.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 żółtka jajka,
  • 2 białka jajka,
  • Szczypta soli,
  • Olej do posmarowania gofrownicy.

 

Wykonanie:

Na sam początek należy wymieszać ze sobą wszystkie produkty sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do jednej miski. Następnie dodajemy do nich po kolei mleko, olej, a także żółtka. Teraz należy wszystko dokładnie zamieszać i zmiksować tak, by wszystkie składniki się ze sobą dobrze połączyły, tworząc jednolitą i pozbawioną grudek masę.

Tymczasem do drugiej miski wlewamy białka. Dodajemy do nich oczywiście szczyptę tradycyjnej soli i ubijamy mikserem aż masa widocznie zgęstnieje. Tak powstałą pianę dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy. Uwaga! Przelewamy i delikatnie łączymy obie masy ze sobą.

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie gofrownicy i posmarowanie środka olejem. Następnie należy ostrożnie przelać ciasto i piec około 2 do 4 minut, aż gofry się zarumienią i będą wystarczająco chrupiące. Po wyjęciu gorących gofrów najlepiej ułożyć je na kratce. Cyrkulacja powietrza sprawi, że gofry wystygną i pozostaną chrupiące na długo. Następnie podajemy z dowolnymi składnikami według uznania, zarówno na słodko, jak i na słono.

Smacznego!

Poprzedni artykułJak zrobić domowe masło?
Następny artykuł12 potraw wigilijnych – opis tradycji

2 KOMENTARZE

  1. Uwielbiam gofry, ale nigdy mi nie wychodzą jak te z budek z goframi. Może na tym przepisie będą bardziej chrupiące. Często mam problem z tym że powstaje w moich zakalec, ale może to wina gofrownicy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj