Dania z dziczyzny – dlaczego warto ich spróbować?

Dania z dziczyzny to klasyka polskiej kuchni, która kojarzy się nie tylko z wyjątkowym smakiem, ale także z tradycją i narodową spuścizną. Bez wątpienia dziczyzna ma wiele zalet. Jakie są największe z nich? Dlaczego warto zdecydować się na wybór właśnie tego rodzaju potraw? Poniżej odpowiedzi na te pytania, które na pewno nurtują każdego smakosza.

Czym jest dziczyzna?

Przede wszystkim warto rozpocząć od zrozumienia tego, czym tak naprawdę jest dziczyzna. Jest to mięso, które zostało pozyskane z dzikich zwierząt żyjących na wolności. Warto dodać, że legalna i bezpieczna dziczyzna powinna być pozyskana w odpowiedniej porze roku, a następnie przebadana i dopuszczona przez nadzór weterynaryjny. Dziczyznę można spożywać tylko i wyłącznie, jeśli została przebadana. Pozwala to uchronić się przed spożyciem mięsa, które spowoduje zakażenie np. takimi chorobami jak toksoplazmoza czy włośnica, które są wyjątkowo niebezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci.

Rodzaje dziczyzny

Dziczyzna dzieli się na trzy podstawowe rodzaje. Pierwszy rodzaj to dziczyzna drobna, do której zalicza się m.in.:

  • zające,
  • dzikie króliki.

Kolejny rodzaj to dziczyzna gruba. To właśnie jej przedstawiciele są najbardziej kojarzeni z tym rodzajem mięsa. Należą do nich m.in.:

  • dziki,
  • jelenie,
  • sarny,
  • daniele.

Ostatni rodzaj dziczyzny to ptactwo dzikie, które także bardzo często gości na polskich stołach i jest doceniane. Do dzikiego ptactwa należą m.in.:

  • przepiórki,
  • bażanty,
  • kuropatwy,
  • cyranki,
  • dzikie kaczki, zwłaszcza tzw. krzyżówki.

Zalety dziczyzny — walory prozdrowotne

Bardzo często można spotkać się z tezą, że dziczyzna jest bardzo zdrowa, co jest prawdziwym i bardzo trafnym spostrzeżeniem. Jedną z największych zalet dziczyzny jest fakt, że to mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Wynika to z faktu, ze zwierzęta te żyją na wolności, dużo się poruszają i same pozyskują jedzenie. Ta sama potrawa z wieprzowiny będzie miała zawartość tłuszczu cztery razy wyższą niż w przypadku potrawy przygotowanej z dzika. Co za tym idzie, zawartość cholesterolu w mięsie z dzikich zwierząt jest znacznie niższa niż w innych rodzajach mięsa. Kolejną ogromną zaletą dziczyzny jest wysoka zawartość białka, które jest pełnowartościowe o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych. Potrawy z dziczyzny są polecane osobom na diecie oraz tym z chorobami układu krążenia ze względu na niską wartość energetyczną w porównaniu do mięsa ze zwierząt hodowlanych. Dania z dziczyzny mogą być też elementem diety lekkostrawnej — mięso z dzika i sarny właśnie taką cechą się odznacza.

Warto też dowiedzieć się, że dziczyzna nie ma w sobie wielu niekorzystnych substancji, które zauważa się w mięsie zwierząt hodowlanych. Należą do nich np.:

  • adrenalina, która pojawia się u zwierząt hodowanych w zamknięciu i przewożonych do ubojni,
  • kwas mlekowy, którego nie ma w dziczyźnie dzięki intensywnemu ruchowi, jakie doświadczają zwierzęta,
  • antybiotyki i inne leki podawane często zwierzętom hodowlanym.

Walory smakowe dziczyzny

Potrawy z dziczyzny cieszą się ogromnym powodzeniem także ze względu na walory smakowe. Mięso z dziczyzny smakuje inaczej niż mięso z chowu klatkowego. Ponadto smak tego samego rodzaju mięsa może różnić się w zależności od tego, co zwierzę spożywało na wolności. Największymi walorami smakowymi odznacza się dziczyzna ze zwierząt upolowanych jesienią i na początku zimy. Wynika to z pożywienia, jakie spożywają zwierzęta latem. Wyjątkowy aromat, smak i delikatność zawdzięczamy jagodom, pędom, ziołom oraz różnorodności pokarmu, na jaką zwierzęta mogą pozwolić sobie w tym okresie. Dziczyzna od mięsa zwierząt hodowlanych jak np. wołowiny różni się tym, że jest twardsza. Przed przyrządzeniem trzeba ją zatem skruszyć, czyli przechowywać w temperaturze od 0 do 4 stopni Celsjusza w wilgotności ok. 85%.

Przygotowywanie dań z dziczyzny

Dziczyzna jest w stanie zachwycić każdego, jednak należy pamiętać, że dania z dziczyzny powinny być odpowiednio przygotowane. Jej przygotowanie odbywa się podobnie do innych rodzajów mięsa. Można ją piec, gotować, dusić czy smażyć. Jednak trzeba pamiętać, że do tego celu potrzebny jest czas. Mięso samo w sobie jest bardzo smaczne i aromatyczne, więc nie potrzebuje wielu przypraw. Najczęściej do dziczyzny poleca się przyprawy, które sprawdzają się także w przypadku czerwonego mięsa, czyli tymianek, kminek, czosnek, majeranek, owoce jałowca. Dziczyznę przed podaniem warto także zamarynować. Do tego celu można wykorzystać wspomniane przyprawy lub mieszankę oleju i czerwonego wina.

Poprzedni artykułJak działa i ile kosztuje granitor?
Następny artykułKuchenne gadżety reklamowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj