Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Aby, do obiadu cieszyć się energią i witalnością trzeba zjeść porządne i zdrowe śniadanie, które doda nam skrzydeł. Ciężkie śniadania nas przytłoczą i zamiast dodać mocy, sprawią, że najchętniej byśmy się położyli. Dlatego unikajmy ciężkich kiełbas czy tłustych boczków. Najlepiej postawmy na jajka, które mają wzorcową ilość aminokwasów, mnóstwo witamin, mikro i makroelementów. Jajka można jeść na wiele sposobów, wśród nich znajdziemy jajko na twardo, jajko w koszulce, słynną jajecznicę oraz omlet.
Przepis na omlet – jak przygotować omlet?
Omlet jest jedną z najprostszych potraw, którą możemy zjeść na śniadanie. Jest niezwykle szybka i nie wymaga zdolności kulinarnych. Oto kilka kroków do przygotowania pysznego omleta: Wyjmij dwa jajka z lodówki, umyj je i wybij do głębokiego talerza. Sprawdź, czy jajka są świeże, ocenisz to po zapachu oraz konsystencji białka. Jeśli białko jajka bardzo się rozlewa i ucieka od żółtka, masz do czynienia z nieświeżym jajkiem. Następnie do jajek dodaj dwie łyżki śmietany 18% i połącz składniki, dokładnie roztrzepując jajka. Dopraw całość solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej lub masło, a następnie wylej zawartość miski na patelnie. Smaż omleta z jednej strony przez kilka minut, aż uzyskasz złocisty kolor i zawartą, ale nie przesuszoną konsystencję.
Przepis na omlet – jakie dodatki?
Jeśli chcemy uzyskać pyszny omlet z dodatkami na etapie mieszania śmietany i jajek dodajmy prócz soli i pieprzu inne ulubione przyprawy, a zwłaszcza parę ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie pokrójmy ulubioną szynkę w kostkę oraz zetrzyjmy na tarce żółty ser, możemy też pomidora pozbawionego skórki pokroić w grube plastry. Kiedy już omlet lekko zgęstnieje na patelni, dorzućmy na wierzch szynkę oraz pomidory, a także starty ser. Poczekajmy chwilę, aż całość się rozgrzeje. Teraz wystarczy tylko delikatnie zsunąć omlet z patelni na talerz i gotowe. Ostatnim etapem jest udekorowanie talerza. Do tego celu zastosujmy ogórka kiszonego, który jest niezwykle bogaty w witaminę C oraz rukole lub inne ulubione warzywa według uznania.