Drugie śniadanie powinno zaspokajać potrzeby żywieniowe dziecka, a tym samym dostarczać młodemu organizmowi energii na kolejne wyzwania w ciągu dnia. Najczęściej wybierane rozwiązanie to z pewnością kanapki, warto jednak sięgnąć również po inne produkty pozwalające urozmaicić codzienne menu.
Co na drugie śniadanie dla ucznia?
Dzieci chodzące do klas 1-4 powinny dziennie spożywać około 2400 kcal podzielonych na pięć posiłków. Zgodnie z zaleceniami dietetyków drugie śniadanie ma stanowić 10 – 15% wartości energetycznej menu z całego dnia. Uczestnictwo w lekcjach oraz innych zajęciach szkolnych jest dla mózgu dziecka niemałym wysiłkiem. Warto więc zadbać, by przekąski zjadane przez pociechę na przerwach dostarczały odpowiednią ilość energii. Dobrym wyborem będą produkty zawierające dużo węglowodanów złożonych, jak np. ciemne pieczywo, kasze i makarony. Warzywa zapewnią zaś porcję witamin i błonnika, a sery, orzechy i chude mięso – białka potrzebnego zwłaszcza w przypadku aktywnych fizycznie dzieci. Oczywiście najlepiej, aby produkty te były podane w smacznej i atrakcyjnej dla dzieci formie.
Kanapka a może sałatka
Wielu osobom drugie śniadanie do szkoły kojarzy się przede wszystkim z kanapkami. Ta prosta przekąska wcale jednak nie musi być nudna! Zamiast wędliny można do niej dodać np. pieczony schab, pastę jajeczną lub pastę z tuńczyka. Świeże warzywa z kolei nie tylko uzupełnią smak całości, ale też zapewnią porcję witamin i błonnika. Przygotowując dziecku kanapki do szkoły warto sięgać po ciemne pieczywo, które jest zdrowsze. Jeśli uczeń ma wiele zajęć i spędza poza domem znaczną część dnia, można sięgnąć po sycące sałatki, np. z kurczakiem. Niezdrowe słodycze z kolei dobrze jest zastąpić batonikami z dodatkiem płatków owsianych, orzechów i nasion, które zapewnią zastrzyk energii.
Szukasz zdrowych i sycących posiłków dla dziecka na drugie śniadanie w szkole? Ciekawe propozycje oferuje dobra piekarnia cukiernia w Warszawie, np. https://piekarniagrzybki.pl/