Przepis na ciasto na pierogi

Gdy pyta się cudzoziemców mieszkających w Polsce co najbardziej smakuje im w naszej kuchni, większość odpowiada bez wahania że pierogi. Nieodmiennie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia, nadziane kapusta i grzybami królują na wszystkich stołach. Kupujemy je w sklepie lub na straganie gdy nie mamy czasu na gotowanie obiady, bo to szybkie danie, wystarczy wrzucić na chwile do wrzącej wody lub kuchenki mikrofalowej. Gdy jednak słyszymy o samodzielnym zrobieniu pierogów przecząco kręcimy głową, choć to w zasadzie zupełnie nieskomplikowane danie, wymagające niewielu produktów i odrobiny czasu wręcz idealne dla osób zaczynających swoja przygodę w kuchni. Jeśli tylko zastosujemy się do przepisu nie ma możliwości żeby je zepsuć.

Jak samodzielnie zrobić ciasto na pierogi?

Do porcji na około 40 szt. będziemy potrzebować;

– 300 g mąki pszennej

– szczyptę soli

– 1 jajko

– 20 g masła

– 125 ml wrzącej wody

Make i sól wsypać do miski. Masło dodać do wrzącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszając mąkę łyżką stopniowo dodawać wodę z masłem, a następnie roztrzepane jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrabiać przez 7-10 minut aż ciasto stanie się gładkie. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut.

Po upływie 30 minut wyjąc ciasto na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą z nich kolejno rozwałkowywać na placki grubości około 2-3 milimetrów, w razie potrzeby podsypując maki na stolnicę. Im cieńsze ciasto tym mniej twarde po ugotowaniu. Jednak należy uważać żeby nie było zbyt cienkie, bo pierogi będą pękać w czasie gotowania. Z rozwałkowanych placków wykrajmy szklanką okręgi, które lekko rozciągamy w palcach, a następnie łyżką nakładamy na nie porcje farszu i składamy na pół zalepiając brzegi.

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody po kilka sztuk, tak żeby układały się luźno w garnku. Gotujemy około 2 minut od chwili wypłynięcia pierogów na powierzchnię i wyjmujemy łyżką cedzakową.

Pierogi to danie uniwersalne gdyż w zależności od upodobań kulinarnych do farszu można użyć prawie wszystkich produktów spożywczych jakie tylko przyjdą nam do głowy.

Zobacz również:

przepis na pierogi ciasto, elastyczne ciasto na pierogi, ciasto na pierogi z owocami, ciasto na pierogi babci zosi, ciasto na pierogi przepis magdy gessler, ciasto na pierogi zaparzane, proste ciasto na pierogi, twarde ciasto na pierogi, przepis na dobre ciasto na pierogi, ciasto na pierogi przepis ewy wachowicz, ciasto na pierogi wg magdy gessler, łatwe ciasto na pierogi, za twarde ciasto na pierogi, ciasto na pierogi z jagodami przepis, ciasto na pierogi pieczone, ciasto bezglutenowe na pierogi, ciasto zaparzane na pierogi, ciasto na pierogi ruskie magda gessler, kwestia smaku ciasto na pierogi, ciasto na pierogi z mąki gryczanej, ciast na pierogi, ciasto na pierogi z mąki żytniej, jak się robi ciasto na pierogi, ciasto na pierogi ze śmietaną, ciasto na pierogi z ziemniakami, przepis na ciasto pierogi, dobre ciasto na pierogi ruskie, przepis na ciasto do pierogów ruskich, ciasto na pierogi z mąki orkiszowej, jak zrobić ciasto na pierogi ruskie, ciasto na pierogi z maślanką, dobre ciasto na pierogi przepis, ciasto na pierogi z mąki kukurydzianej, szybkie ciasto na pierogi, mięciutkie ciasto na pierogi, ciasto na pierogi ruskie magdy gessler, ciasto na pierogi magdy gesler, jak zrobić miękkie ciasto na pierogi, dobry przepis na ciasto na pierogi, pierogi ruskie przepis na miekkie ciasto, pierogi przepis ciasto, ciasto n pierogi, ciasto na pierogi miękkie, pierogi z kruchego ciasta, miekkie ciasto na pierogi, ciasto na pierogi kotlet tv, ciasto na pierogi wielkie żarcie, ciasto na pierogi parzone, thermomix ciasto na pierogi, ciasto na pierogi youtube,

Przepis na ciasto na pierogi
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here