Masło orzechowe najlepiej smakuje jako wypełnienie naleśników, krem do kanapek czy dodatek do lodów oraz innych deserów. Jednak to tylko kilka przykładów wykorzystania tego smacznego produktu. Gotowe słoiki dostępne w sklepach są dość drogie, dlatego o wiele bardziej opłaca się korzystać z własnej roboty masła orzechowego. Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Potrzebne sprzęty oraz składniki do samodzielnego zrobienia masła orzechowego
Do samodzielnego wykonania masła orzechowego potrzebować będziemy blendera z większą mocą, ponieważ orzechy, które charakteryzują się dość twardą strukturą, mogłyby zepsuć słabsze urządzenia. Do blendowania orzechów najlepiej sprawdzają się blendery z zamkniętym pojemnikiem typu melakser. Składniki niezbędne do produkcji masła to oczywiście orzechy, dostępne w różnych rodzajach. Najpopularniejsze z nich to orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, pistacjowe, ziemne, migdały oraz nerkowce. Najczęściej używane orzechy do masła to oczywiście orzeszki ziemne, znane również jako fistaszki bądź orzechy arachidowe. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, by zblendować inne z wymienionych powyżej orzechy, w zależności od użytego rodzaju masło może nieco różnić się kolorem, konsystencją oraz smakiem.
Jak zrobić idealne w konsystencji masło orzechowe
Jak zrobić masło orzechowe? Wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wybrane przez siebie orzechy, po czym całość blendować pomału, zaczynając od najniższej do najwyższej mocy urządzenia. Bardzo ważne jest robienie odpowiednich przerw w blendowaniu, aby nie przegrzać sprzętu. Cały czas należy obserwować konsystencję masy, w przypadku problemów w rozdrabnianiu twardszych orzechów, można wspomóc się łyżką bezzapachowej oliwy o neutralnym smaku. Blendujemy całość do uzyskania pożądanej, kremowej masy, którą na koniec przekładamy do słoika. To wszystkie czynności, które należy wykonać, aby zrobić masło orzechowe samemu. Dla urozmaicenia smaku można również dodać do wymieszanej masy wiórki kokosowe, odrobinę miodu, bądź dwie łyżki kakao.