Jak zrobić polewę czekoladową?

Trudno wyobrazić sobie niektóre ciasta bez dodatku, jakim jest słodka i gęsta polewa. Emulsja ta nie tylko wpływa na walory smakowe wypieków, ale z powodzeniem również kryje wszelkiego rodzaju niedoskonałości na ich powierzchni, tworząc jedną, zwartą masę. Na rynku dostępnych jest wiele gotowych saszetek z gęstą masą, która należy tylko rozpuścić. Jednak wiadomo, jak wyglądają składy niemal wszystkich gotowców – to przewaga cukru oraz konserwantów. Zdecydowanie lepiej samemu przyrządzić taki dodatek. Jak zatem zrobić polewę czekoladową? Przedstawiamy kilka wariantów.

Najprostszy przepis na polewę czekoladową

Do wykonania takiej polewy potrzebujemy tylko 125 gramów masła bądź margaryny, pół szklanki cukru pudru, 3-4 łyżki mleka, 3-4 łyżki tradycyjnego, gorzkiego kakao. W niewielkim rondelku należy rozpuścić tłuszcz, dosypując do niego cukier puder, który zdecydowanie lepiej sprawdza się od kryształu. W międzyczasie dolewamy mleko, aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na koniec ściągamy rondel z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej masy. Gotową polewę czekoladową od razu wylewamy na przestudzone wcześniej ciasto.

Przepis na błyszczącą polewę czekoladową

Receptura ta niewiele różni się od podanego powyżej przepisu na polewę czekoladową, jednak efekt końcowy wygląda nieco inaczej, a polewa jest bardziej błyszcząca. Do wykonania takiej polewy potrzebujemy 125 gramów masła, bądź margaryny, pół szklanki cukru pudru, 2-3 łyżki wrzącej, przegotowanej wody, jedną łyżkę żelatyny, oraz oczywiście 3-4 łyżki kakao. Do postawionego na ogniu rondelka wrzucamy masło, rozpuszczamy w nim cukier puder. Następnym krokiem jest dosypanie do ściągniętego z ognia rondelka kakao i dodanie do całości żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.

Najszybszy przepis na polewę czekoladową

W momencie, kiedy naprawdę zależy nam na czasie, należy rozpuścić dwie tabliczki gorzkiej czekolady, następnie dodać do tego tłuszcz, najlepiej 50 gram masła, oraz tłustą śmietanę 30%. Całość należy dokładnie wymieszać i gotową polewą czekoladową polać upieczone wcześniej ciasto. Taka polewa nadaje się również idealnie do lodów oraz innych deserów.

Poprzedni artykułDomowe lody czekoladowe – jak zrobić?
Następny artykułPrzepis na ciasto na pizzę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj