Ryba po grecku – przepis

Ryba po grecku to w wielu domach potrawa bez której trudno sobie wyobrazić wigilijny stół. I choć w Grecji nikt o niej nie słyszał to nazwa „po grecku” polakom kojarzy się głównie z kawałkami ryby w pomidorach i warzywach.

Z czego zrobić rybę po grecku?

Do wykonania potrawy potrzebujemy niewielu składników;

– filety z ryby (świeże lub mrożone)

– marchew

– seler

– pietruszka

– cebula

– pomidory krojone w puszcze lub koncentrat pomidorowy.

– przyprawy (sól, pieprz, czosnek)

– bulion w kostce lub własnoręcznie ugotowany.

– cytryna

– jajko

– bułka tarta

Jak przygotować rybę po grecku?

Ryba po grecku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie. Zeszkloną cebule przekładamy do garnka. Warzywa (seler, marchew, pietruszka) ścieramy na tarce o grubych oczkach i tak jak cebulę podsmażamy a następnie wrzucamy do garnka. Wszystko razem zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem tak aby zakrył warzywa i dusimy aż większość wody odparuje.

W czasie gdy warzywa się duszą przygotowujemy rybę. Rozmrożone lub świeże filety dzielimy na porcje i obsypujemy przyprawami. Przyprawione filety maczamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie aż się zrumienią. Gdy warzywa się uduszą dodajemy pomidory krojone z puszki lub koncentrat pomidorowy, przyprawy i mieszamy. Usmażone filety i uduszone warzywa układamy warstwami w salaterce skrapiając sokiem z cytryny. Całość można udekorować listkami sałaty i gałązkami natki pietruszki.

Wariacje na temat ryby po grecku?

Obecnie wiele osób wybiera styl odżywiania w którym rezygnują również ze spożywania ryb. Czy zatem osoby nie jedzące ryb musza zapomnieć o tej potrawie? Absolutnie nie. Do uduszonych warzyw można przygotować inne dodatki. Doskonale rybę zastąpi grillowany bakłażan marynowany w przyprawach lub bardziej na bogato seler smażony jak ryba w panierce. Jeśli zaś mamy niespodziewanych gości szybkim sposobem na imitację ryby po grecku jest wykorzystanie opakowania kotletów sojowych „a la schabowe” i użycie ich zamiast ryby.

ryba po grecku, ryba po grecku przepis, ryba po grecku przepis magdy gessler, przepis na rybę po grecku, ryba po grecku magdy gessler, ryba po grecku wielkie żarcie, najlepsza ryba po grecku, ryba po grecku przepisy, ryba po grecku kalorie, ryba po grecku na ciepło, ryby po grecku, sos do ryby po grecku, przepis ryba po grecku, ryba po grecku na zimno, farsz do ryby po grecku, ryba po grecku kwestia smaku, ryba po grecku przepis ewy wachowicz, przepisy kulinarne ryba po grecku, kwestia smaku ryba po grecku, ryba po grecku kcal, ryba po grecku gessler, dietetyczna ryba po grecku, jaka ryba do ryby po grecku, ryba po grecku inaczej, ryba po grecku przepis tradycyjny,

Poprzedni artykułJak zrobić domowy lukier?
Następny artykułPrzepis na omlet

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj