Jak ugotować jajka na miękko?

Jajka od wieków w wielu kulturach są symbolem odrodzenia i nadejścia czegoś nowego. Wypijano je na surowo, smażono, dodawano do potraw i gotowano. To jeden z tych produktów które są obecne w naszym życiu codziennie. Szczególnie w okresie świąt wielkanocnych wariacje na temat jajek osiągają punkt kulminacyjny. Najczęściej spotykanym sposobem podania są jajka w majonezie lub jajka faszerowane. O ile jednak ugotowanie jajka na twardo nie sprawia specjalnej trudności, gdyż wystarczy tylko poczekać odpowiednio długą ilość czasu podczas gotowania aby osiągnęło konsystencję stałą. To już ugotowanie jajka na miękko wymaga poświęcania mu odrobiny uwagi, gdyż wcale nie jest to takie proste. Zbyt krótkie gotowanie i będzie za rzadkie, zbyt długie i wyjdzie na twardo. Trzeba dokładnie wyczuć czas aby jajko na miękko było idealne.

Sposób na ugotowanie jajka na miękko.

Istnieje przepis aby włożyć jajka do zimnej wody i gotować 4 minuty od chwili zagotowania. Sposób ten jednak nie zawsze się sprawdza gdyż jajka mają rożne wielkości a natężenie grzania palnika ma wpływ na to czy woda w której są jajka zagotuje się szybciej czy wolniej. Co już wpływa na konsystencję jajka.

Istnieje jednak o wiele precyzyjniejszy sposób. Wodę na jajka należy najpierw zagotować z odrobiną soli. Im więcej jajek tym więcej wody, gdyż woda nie powinna przestać się gotować po włożeniu jajek. Gdy woda już się zagotuje wkładamy powoli jajka. Dobrze sprawdza się w tym łyżka do wazowa. Jajka trzymamy w gotującej się wodzie w zależności od rozmiaru;

–  jajka rozmiar S – 3,5 minuty,

–  jajka rozmiar M – 4 minut ,

–  jajka rozmiar L – 5 – 5,5 minuty

Po upływie odpowiedniego czasu należy jajka wyjąc z wody i szybko ostudzić aby zatrzymać proces gotowania. Teraz pozostaje skonsumować idealne jajko na miękko. Najpopularniejszym wariantem jest podanie go w specjalnym kieliszku  z odciętym czubkiem, aby można było wygodnie dostać się do miękkiego żółtka. Można dodać do środka jeśli jajko jest ciepłe odrobinę masła które wzmocni smak.

Inny wariant jajka na miękko.

Można również zrobić jajko na miękko bez skorupki wbijając je do łyżki cedzakowej i zanurzając powoli w gotującej wodzie z dodatkiem octu na kilka minut. To tak zwane jako w koszulce albo po benedyktyńsku. Jeśli potrzymamy je w wodzie kilka minut białko będzie ładnie ścięte a po rozkrojeniu jajecznej poduszeczki z wnętrza wypłynie idealnie płynne żółtko.

Poprzedni artykułPrzepis na naleśniki
Następny artykułCiasto bez pieczenia? Poznaj szybki i prosty przepis na pyszny deser!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj