Jak działa i ile kosztuje granitor?

Nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż schłodzony napój zwłaszcza w upalne dni, a takie właśnie można szybko przygotować z wykorzystaniem granitorów. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli, dlatego coraz częściej można je spotkać nie tylko w restauracjach i lodziarniach, ale i kawiarniach, na dyskotekach czy w food truckach.

Otrzymuje się z nich owocowe napoje na bazie syropów o konsystencji śniegu, ale i kawę, sorbety czy napoje alkoholowe. W tym artykule dowiemy się, jak działa i ile kosztuje granitor.

Granitory – prostota i funkcjonalność

Granitory to urządzenia, które wyglądem przypominają ekspres do kawy. Nie zajmują wiele miejsca, dlatego zmieszczą się nawet w małym food trucku czy na niewielkiej powierzchni gastronomicznej. Urządzenie tego typu może posiadać jedną lub kilka komór, których pojemność wynosi najczęściej od kilku do 12 l. Granitory do cukierni są niezwykle proste w obsłudze i gotowe do działania natychmiast po podłączeniu do prądu. Dodatkowo są bardzo łatwe w czyszczeniu.

Pod komorami granitora znajduję się element chłodzący oraz dozownik do rozlewania napojów do kubeczków. Napoje te można uzyskać samodzielnie, wykorzystując wodę i dowolny syrop owocowy lub też kupić specjalne gotowe mieszanki. Producenci tych urządzeń przekonali się, że to właśnie te gotowe koncentraty, które wystarczy zmieszać z wodą, dają napoje i koktajle o intensywnym i aptecznym kolorze, które tak bardzo przyciągają klientów.

Granitory – ile kosztują?

Granitory, ze względu na swoją prostotę i funkcjonalność, sprawdzą się w każdym punkcie gastronomicznym nie tylko w restauracjach i kawiarniach, ale i na dyskotekach, food truckach czy na stoisku turystycznym. Dzięki temu, że można za ich pomocą przygotować nie tylko samą granitę, ale i sorbety, kawę mrożoną czy napoje alkoholowe, dają wiele możliwości na przyciągniecie klientów.

Granitory – cena nowego urządzenia

dostępne są w bardzo szerokiej gamie modeli, dlatego warto nieco się o nich dowiedzieć przed zakupem, ponieważ dostaniemy je w przedziale od 5 000 zł nawet do 15 000 zł. Warto zatem wybrać model dostosowany do faktycznych potrzeb i oczekiwań restauracji oraz do tego, jakie napoje najczęściej będą przygotowywane. Z drugiej strony dla mniejszego punktu gastronomicznego może to być to kwota zaporowa. Na szczęście firmy z mniejszym budżetem mogą odkupić ten sprzęt. Granitory można znaleźć już za kilkaset złotych.

Granitory to urządzenie idealne dla małej i dużej gastronomi. Są proste w obsłudze i do utrzymania w czystości oraz tanie w eksploatacji. Największą ich zaletą niewątpliwie jest ich mobilność oraz fakt, że przygotowując pyszne napoje za ich pomocą, można otworzyć się na nowe możliwości i pozyskać nowych klientów nie tylko latem.

Poprzedni artykułDieta pudełkowa z niskim indeksem glikemicznym
Następny artykułDania z dziczyzny – dlaczego warto ich spróbować?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj