Domowe metody parzenia kawy – przegląd metod

ekspresy do kawy

Filiżanka małej czarnej w naszym kraju budzi mnóstwo osób każdego poranka. Kawę tratujemy jednak jako coś znacznie więcej, aniżeli sposób na obudzenia się. W Polsce jest ona kojarzona z życiem towarzyskim i często to właśnie przy kawie odbywają się spotkania z przyjaciółmi, znajomi czy też rodziną. A jak powszechnie wiadomo kilka filiżanek kawy dziennie wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Klasyka polskich domów – ekspres do kawy

W bardzo wielu polskich domach znajdziemy ekspres do kawy. To urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia i poranka. Oprócz podstawowych ekspresów ciśnieniowych lub też przelewowych pojawiają się czasami takie, które łączą obie te funkcje w jednym urządzeniu. Posiadają one często także własne młynki do kawy oraz wiele zaawansowanych ustawień, które pozwalają na stworzenie idealnej i przepysznej filiżanki kawy. Ekspresy zachęcają przede wszystkim prostotą, oszczędnością naszego czasu oraz niebywałą powtarzalnością kawy.

Parzenie przelewowe – drip

W przypadku parzenia przelewowego oprócz klasycznych ekspresów do kawy przelewowych możemy również zdecydować się na dripper. To niewielkie zwykle plastikowe lub ceramiczne naczynie składające się z kilku elementów przyrządzi nam pyszną kawę w nieco wolniejszy sposób, aniżeli ekspres, ale dla wielu ludzi ta chwila czasu jest warta końcowego efektu. Podobny efekt uzyskamy przy użyciu specjalnego zaparzaczka do kawy wietnamskiej – phina.

Parzenie jak w dobrej kawiarni – kawiarka

Smak kawy jak z dobrej kawiarni lub restauracji często możemy uzyskać w domu za pomocą kawiarki. To cudowne urządzenie ma w Polsce wielu fanów. Jest ono bardzo proste w swoim działaniu. Kawiarka odpowiednio zasypana kawą oraz zalana wodą do wskazanego poziomu musi zostać postawiona na gazie i w odpowiednim czasie zdjęta. W praktyce nauka jej obsługi zajmuje kilka prób. Po nich przygotowujemy już przepyszną kawę, która na pewno będzie smakować znacznie lepiej niż praktykowane przez lata parzenie po turecku.

Poprzedni artykułCzym cechuje się czekolada z ksylitolem?
Następny artykuł5 powodów, dla których warto zamówić catering dietetyczny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj